Malbaratament alimentari

L’aliment és un recurs molt valuós que cal gestionar de manera correcte. Quan es llença menjar, s’estan desaprofitant els recursos que s’han destinat a la seva  producció (sòl, aigua i energia), així com els diners destinats a la seva compra i el seu transport.

Què entenem per malbaratament alimentari?

El malbaratament alimentari és constituït per tots aquells aliments que es desaprofiten, i que encara tenen un valor nutritiu per a les persones. Es refereix a totes aquelles restes de menjar cuinat que es llencen o el menjar que s’ha fet malbé o que ha caducat.

A tot el món es malbarata un terç dels aliments produïts, i en concret, a Catalunya, es llencen 262.471 tones anuals d’aliments sòlids que serien aprofitables.

El 58% del malbaratament alimentari es produeix a les llars, i és que cada any es malbaraten 35 kg per habitant. Amb aquest menjar es podrien alimentar més de 500.000 persones durant tot un any, a més, aquesta xifra equival a la pèrdua de 112€ per persona i any.

Malbaratar aliments comporta doncs una pèrdua de recursos econòmics i ambientals.

Consells per prevenir el malbaratament alimentari

Són moltes les accions que es poden incorporar en el dia a dia per fer prevenció i evitar el malbaratament alimentari:

  • Abans d’anar a comprar planifica els teus àpats fent una llista.
  • Sempre que puguis compra productes de temporada i de proximitat.
  • Organitza i ajusta la temperatura de la nevera i congelador. A primera fila de la nevera, congelador o rebost posa els productes que caduquin o es facin malbé abans.
  • Ajusta les racions segons la gana que tinguis.
  • Les sobres dels diferents àpats aprofita-les per menjar en un altre moment o bé congela-les en porcions individuals.
  • Si vas a menjar fora, demana la ració que s’ajusti a la teva gana, si et sobra, emporta-t’ho a casa.

Consells conservar els aliments a la nevera

Consells generals:

  • La temperatura de la nevera ha d'estar entre 1ºC i 5ºC, i la del congelador al voltant de -18ºC.
  • Col·locar a primera línia els productes amb data de caducitat més propera al venciment, així s'evita que caduquin els aliments dins de la nevera.
  • No sobrecarregar la nevera: deixar espais entre recipients per permetre que arribi el fred a tots els aliments de manera més homogènia.
  • En la mesura del possible és més recomanable utilitzar envasos de vidre, per una millor conservació dels aliments.
  • Netejar la nevera un cop al mes, i revisar els aliments un cop a la setmana.

 

Diferències entre data de consum preferent i data de caducitat:

Data de consum preferent: Data que apareix als envasos o aliments que indica fins a quina data l’aliment té la qualitat esperada, un cop passada aquesta data l’aliment encara és segur.

Segueix sent segur consumir l’aliment passada aquesta data si s’ha conservat d’acord amb les instruccions i l’envàs està intacte.

Després d’obrir un producte amb data de consum preferent haurem de seguir rigorosament les instruccions següents: “Consumir en X dies després de l’obertura”.

Cal comprovar si l’envàs està sencer i si el producte alimentari té bon aspecte, olor i sabor abans de llençar-lo perquè ha passat la data de consum preferent. Pot haver començat a perdre alguna de les seves propietats de sabor, olor, textura...

Consum de caducitat: Data que apareix als envasos o aliments que indica la data a partir de la qual l’aliment es comença a deteriorar i, per tant, la seguretat del seu consum deixa d’estar garantida.

No consumiu cap producte si ha superat la data de caducitat. Són aliments que tenen una vida curta i es fan malbé fàcilment.

Cal seguir les instruccions: “Mantenir en refrigeració” o “Conservar de 2-4 ºC”. En cas contrari, l’aliment es deteriora més ràpidament i hi pot haver risc d’intoxicació.

Després d’obrir l’envàs d’un aliment amb data de caducitat cal seguir rigorosament les instruccions següents: “Consumir en X dies després de l’obertura”. I cal parar atenció que haurem de consumir el producte abans que superi la data de caducitat. 

Per ampliar informació pots visitar la pàgina web www.somgentdeprofit.cat de l’Agència de Residus de Catalunya, o descarregar l’App pel mòbil. Hi trobaràs diferents eines com la calculadora de racions, receptes de cuina d’aprofitament, consells per reduir el malbaratament a la llar i activitats com exposicions i tallers per als centres educatius. Fes-li una ullada!

Darrera actualització: 20.06.2022 | 12:12
Darrera actualització: 20.06.2022 | 12:12