Renova’t en la Setmana Europea de Prevenció de Residus

Dijous, 24 de novembre de 2022 a les 14:00

El Servei d’Educació Ambiental es suma a la setmana de prevenció del residu tèxtil i ens explica com gestionar correctament la roba que ja no s’utilitza o està inservible.

Amb el lema Moda Circular i Sostenible la setmana té per objectiu difondre la problemàtica del residu tèxtil en el medi ambient i explicar quines solucions cal adoptar per potenciar el percentatge de recollida selectiva, de reutilització i de reciclatge dels tèxtils.

Per respondre en aquest repte, el Servei d’Educació Ambiental ens proposa que renovem els nostre hàbits amb la roba i fem una correcta gestió del tèxtil amb el contenidor de roba.

El contenidor de roba, ja sigui de color taronja o verd, és el contenidor específic per a la recollida de tèxtil, en què podem posar-hi tant la roba que es pot reutilitzar encara, com aquella que està inservible i que servirà per generar nova matèria prima i fabricar, per exemple, draps d’ús industrial. Per poder reciclar o reutilitzar el residu tèxtil, cal posar-lo dins del contenidor, net, sec i tancat en una bossa. Recordar que s’hi pot dipositar roba de vestir però també roba de la llar o altres peces com sabates, cinturons, bolsos, motxilles...

Cal ser conscient que els tèxtils són la quarta categoria de pressió ambiental per l'ús de matèries primeres i aigua, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). De mitjana, es compra un 60% més de roba que fa 15 anys, i es conserva la meitat de temps. A Catalunya es calcula que cada ciutadà genera de mitjana 21,5 quilos de residu tèxtil a l’any i que només es recicla el 12%.

L’actual model de consum fast fashion contribueix a agreujar aquest problema, i per això és important i necessari generar menys residu tèxtil, ja que així disminuim el consum d’aigua, la dispersió de químics a la natura i les emissions de CO2, a més de contribuir a conservar els recursos naturals del planeta.  

Des del Servei d’Educació Ambiental ens donen idees per allargar la seva vida útil i ens expliquen les alternatives que tenim al nostre abast a més de reduir la compra impulsiva, com ara reparar la roba, intercanviar-la, comprar-la de segona mà o fer reciclatge creatiu o upcycling a partir de diverses peces de roba.

Trobareu tota aquesta informació en les infografies de la campanya que us podeu descarregar des del web.

 

 

Darrera actualització: 25.11.2022 | 15:22