Celebra la setmana del compostatge
Del 5 a l’11 de maig es celebra la Setmana Internacional del Compost (ICAW) per promoure l’ús del compost, donar a conèixer d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.
La Mancomunitat Penedès-Garraf es suma a la iniciativa de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per difondre i promoure el compost, la fertilització orgànica i el cicle de la matèria orgànica, tot aprofitant aquesta iniciativa internacional. Amb el lema escollit enguany, "Cool the Climate - Compost", es vol posar de manifest que l’aportació del compost als sòls agrícoles contribueix a la reducció de la petjada del carboni i afavoreix la mitigació del canvi climàtic.
Així el proper diumenge 12 de maig, el Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès-Garraf, tindrà un estand informatiu sobre compostatge a la Festa del Medi Ambient de Subirats a Lavern i al Vade Fires de Canyelles, on explicaran el procés de compostatge casolà com una manera de gestionar els residus produïts a la pròpia llar i els beneficis que porten al sòl el compost obtingut. A més, els assistents podran endur-se a casa un planter preparat amb compost de la Planta de Sant Pere de Ribes.
L’objectiu educatiu del Servei d’Educació Ambiental és donar a conèixer aquesta via de gestió, i amb aquesta finalitat, regularment es venen oferint al llarg de l’any tallers de formació per tal de fomentar l’autocompostatge, tant a particulars com a centres educatius. Cal indicar que una part important dels centres d’ensenyament de l’Alt Penedès i el Garraf ja han incorporat el compostatge al seu centre com un sistema per tractar els residus orgànics, ja que aquesta activitat ofereix un ventall molt ampli de possibilitats didàctiques i educatives, des de difondre la necessitat de fer una correcta recollida selectiva i reciclar els residus fins a mostrar de manera experimental el cicle de la matèria a la natura. En aquest sentit, a l’apartat de residus de la web de la mancomunitat es pot descarregar un complet manual d’autocompostatge que explica, pas a pas, com preparar compost de qualitat a casa.
La Mancomunitat recull la brossa orgànica de la majoria dels municipis que realitzen la recollida selectiva d’aquesta fracció. Com a gestora de la Planta de Compostatge de Sant Pere de Ribes, també tracta aquesta fracció per obtenir un adob natural de qualitat. És important tractar correctament la fracció orgànica ja que a l’àmbit de la Mancomunitat es recullen unes 12.500 Tm i no fer un tractament adequat suposaria malbaratar un recurs encara aprofitable. És igualment necessari recordar la importància de fer una correcta selecció de residus a casa i dipositar tota la fracció orgànica, sense altres residus, al contenidor marró. Avui, a nivell de la Mancomunitat, encara s’està recollint de manera selectiva només el 8,6% de la matèria orgànica i fracció vegetal, mentre que, segons estudis realitzats per l’ARC, aquest valor podria enfilar-se fins al 37% si la selecció a les llars es fes de manera correcta.
A més de l’assistència a les fires, al llarg d’aquesta setmana la Mancomunitat Penedès-Garraf difondrà a través de les Xarxes Socials, facebook i twitter, missatges sobre el compost, els seus beneficis i la necessitat de separar la fracció orgànica sota l’etiqueta #ICAW2019.