La Mancomunitat assumeix la gestió d’una nova depuradora
La Mancomunitat incorpora la depuradora de Cantallops que dona servei als municipis d’Avinyonet del Penedès i Subirats.
El ple de la mancomunitat de dijous 28 de març, va aprovar per unanimitat acceptar la delegació de la gestió, explotació i manteniment de l’estació depuradora d’aigües residuals de Cantallops, que han efectuat els ajuntaments d’Avinyonet del Penedès i Subirats. Tot i que els ajuntaments són els cotitulars de la instal·lació, l’Agència Catalana de l’Aigua reconeix a la Mancomunitat Penedès-Garraf com a administració actuant en matèria de sanejament, el que permet incorporar aquesta instal·lació als sistemes de sanejament que ja gestiona la institució. Destacar que la nova instal·lació és del tipus anomenat “filtre verd”. L’aigua residual a tractar és aplicada sobre un terreny amb vegetació i la depuració s’aconsegueix mitjançant l’acció conjunta del sòl, els microorganismes i les plantes. Aquesta tecnologia extensiva opera a velocitat natural i sense una gran aportació d’energia elèctrica. En aquest cas s’aconsegueix l’autosuficiència energètica mitjançant les plaques solars instal·lades.
La mateixa sessió plenària ha aprovat diversos convenis interinstitucionals que permeten desenvolupar l’activitat quotidiana dels serveis, com és el conveni de col·laboració per al desenvolupament del Pla de Drogues “efecte D”, entre la Mancomunitat, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès i els ajuntaments adherits en aquest pla. Respecte al Servei d’Iniciatives Econòmiques s’ha aprovat el conveni entre el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i la Diputació de Barcelona per a l’establiment de Punts d’Atenció a l’Emprenedor (PAE) així com l’acceptació del fons de Prestació “Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local” en el marc del Catàleg de serveis de l’any 2019 de la Diputació de Barcelona. En l’àrea del de Laboratori, s’ha aprovat el conveni amb la Diputació per a la realització de la vigilància i control sanitari d’establiments alimentaris dels municipis, i el conveni amb Ajuntament de Vilafranca per a la realització de les visites sanitàries i valoracions de risc als establiments alimentaris. En darrer terme s’ha aprovat el conveni amb la Universitat Complutense de Madrid per a la realització de pràctiques d’alumnes al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics.
En finalitzar la sessió plenària, s’ha informat als ajuntaments de l’evolució de l’estudi de prevenció i gestió integral de residus municipals que està desenvolupant la Mancomunitat. Tot i que encara s’estan processant les dades recopilades de cada un dels municipis, amb la informació disponible s’ha començat a elaborar una diagnosi actual del territori i les possibles evolucions en el futur. Un cop analitzada la situació actual i valorats els possibles escenaris futurs, es començaran a definir models de recollida i propostes d’actuacions i accions que han de conduir a acomplir els objectius marcats per les normatives europees i nacionals en l’àmbit de residus en els propers anys.