La depuradora de Vilafranca en fase de millora
La planta està situada a la plana del Penedès i recull i tracta les aigües residuals d’13 municipis de l’Alt Penedès.
La Mancomunitat Penedès-Garraf és l’administració actuant en el territori en matèria de sanejament d’aigües residuals i un dels sistemes de sanejament que actualment gestiona és la depuradora de Vilafranca del Penedès. Aquesta instal·lació dona servei a 67.000 habitants aproximadament, ja que tracta les aigües residuals urbanes generades a les localitats Castellvi de la Marca (la Múnia), Santa Margarida i els Monjos, Torrelles de Foix, Sant Martí Sarroca, Guardiola de Font-rubí, Les Cabanyes, Vilobí del Penedès, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Avinyonet del Penedès, La Granada, Sant Cugat Sesgarrigues i Olèrdola (Moja, Sant Pere Molanta i el seu polígon industrial).
Les aigües residuals són transportades fins la depuradora mitjançant gravetat per una xarxa de col·lectors i per als trams en que l’orografia del terreny no ho permet, s’utilitza un sistema d’estacions de bombament. En aquests moments la depuradora tracta uns 16.000 m3/dia d’aigües residuals i quan finalitzin les obres d’ampliació, tindrà capacitat per a tractar un cabal màxim de 23.000 m3/dia.
Un cop arriben les aigües residuals a la planta, es realitza un tractament biològic per, un cop ja depurades, retornar-les al medi natural amb els paràmetres de qualitat requerida. Del procés de depuració s’obtenen diversos subproductes com els fangs de depuradora -que són aprofitats com adob en l’agricultura- i el biogàs. Per tal d’aprofitar també aquest subproducte, amb les obres d’ampliació s’instal·larà un sistema de microturbines que permetrà cogenerar el 30% de l’energia elèctrica que consumeix la planta, reduint així el consum d’energia convencional i les emissions de CO2 a l’atmosfera.
La depuradora de Vilafranca fa més de 30 anys que està en servei i la seva funció garanteix, la recollida i tractament de les aigües residuals dels nuclis connectats i contribueix a la millora del medi ambient. Així mateix la instal·lació forma part del pla de sanejament de Catalunya, el que comporta el seu finançament integral per part de l’Agència Catalana de l’Aigua.