Èxit assistents a la jornada sobre autogeneració d’energia a les empreses
La Fundació Pro-Penedès i la Mancomunitat Penedès Garraf han organitzat una Jornada dedicada a compartir i donar a conèixer experiències que estan avançant cap a un nou model energètic.
La Jornada ha tingut lloc a l’Auditori de la Família Torres a Vilafranca i s’hi s’ha exposat experiències empresarials del territori, amb nous models energètics basats en la generació d’energia pròpia per autoconsum, ja sigui electricitat o energia tèrmica.
La presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Rosa Huguet i el secretari de la Fundació Pro-Penedès, Joan Manel Montfort, han donat la benvinguda. Rosa Huguet, ha assenyalat que des de la Mancomunitat Penedès-Garraf, fa uns anys que s’aporten estudis i es treballa per tal de donar més serveis. De fet Huguet, ha recordat que “s’acaben d’aprovar uns nous estatuts que ens permetran tenir més eines i avançar en aquest sentit. Cal actuar de manera constant, aquesta és la voluntat de la Mancomunitat”.
Per la seva banda, Joan Manel Montfort ha explicat que des de la Fundació Pro-Penedès es treballa a nivell de Vegueria “com volem que sigui el territori i ho fem tots junts”. Els polígons d’activitat econòmica és una de les àrees en les quals s’està treballant, amb la creació de quatre comissions que tracten els temes de formació, mobilitat, TIC i energia, cada una d’elles “amb una de les comarques de la Vegueria al capdavant”. El secretari de la Fundació ha afirmat que ens trobem davant “una nova revolució industrial. Cal tenir-ho present com a territori, perquè aquesta serà una de les fites a la qual caldrà arribar, generar la nostra energia renovable, per tal de fer un territori més amable, competitiu i ric”. Montfort ha assegurat també que aquesta “revolució industrial ha d’anar de la mà també del sector privat”.
La Jornada ha comptat amb la ponència del Professor Josep Puig, doctorat en enginyeria industrial i vice-president d’Eurosolar. Amb el títol “Lluitar contra el canvi climàtic generant energia in-situ i ex-situ per les empreses”, el professor ha exposat els acords internacionals als que s’ha arribat per tal de reduir les emissions de CO2 i ha recordat que Catalunya hi va participar. Puig ha assegurat que hi ha informes que reconeixen que “el món pot funcionar amb el 100% d’energia renovable i que hem de començar a fer una transició des de l’era del foc, en la que cremem per aconseguir energia, a l’era dels fluxos en la que hem d’aprendre a captar i utilitzar l’energia que ens proporcionen aquests fluxos”. Josep Puig ha explicat que ja hi ha grans empreses com Tesla, Coca Cola, General Motors o Apple que ja són alimentades 100% per energies renovables. A nivell local el professor ha apuntat a que la tendència haurà de ser de canvi de model, perquè les persones, entitats i empreses puguin invertir en la generació d’energia a casa seva, fomentant “la solidaritat entre zones rurals i ciutats, aprofitant l’energia eòlica, assegurant una democràcia energètica”. En aquest sentit ha posat com a exemple l’experiència del projecte Viure de l’aire del cel.
Seguidament les empreses del Penedès, Alcoholera CADES, Paperera Pere Valls, Celler Gramona, Turisme rural Masia Can Pascol i Celler Família Torres han explicat les seves experiències en l’ autogeneració d’energia i també hem comptat amb les conclusions del Santi Martinez, gerent de l’elèctrica independent Estabanell Energia.
Finalment la directora de l’ICAEN, Assumpta Farran, ha tancat l’acte manifestant que cal “sortir de l’obsolescència del segle XX. El repte és la digitalització de l’energia de manera que es puguin gestionar òptimament les energies renovables. De fet serà aquí on hi haurà el gran volum de les professions del futur”. Farran també ha assegurat que cal deixar de queixar-se dels oligopolis i ens hem d’implicar en el desenvolupament d’energies renovables , com per exemple , el projecte “viure de l’aire” que ens ha explicat el Josep Puig .